آخرین اخبار : 

طرح توجیهی پرورش ماهی در قفس -فرصت سرمایه گذاری ١٢٣

آمار و اطلاعات جهانی حاکی از آن است که تقاضا برای مصرف آبزیان در سراسر دنیا رو به افزاش است . در کشور ا یران نیز که بیشتر جمعیت آن در نواحی دور از دریا زیست می کنند و ماهی و آبزیان دیگر جزو اقلام سفره آنها نبوده ، با توجه به رشد آگاهی مردم و انتشار اطلاعات در باره خواص استفاده از آبز یان مصرف آن رو به گسترش است . نکاتی مانند بالا رفتن رفاه عمومی و رشد تقاضای دسترسی به مواد و غذاهای متنوع تر و نیز مسایل اقتصادی در تولید و مصرف گوشت احشام و ما کیان باعث شده است به تدریج و با شیب ملا یمی مصرف ماهی و سایر آبزیان رو به توسعه باشد . به دلیل محدودیت منابع آبی در آب های داخلی و کاهش صید برخی از گونه های در یایی ، پرورش ماهیان و دیگر آبزیان دریایی به عنوان راه کار مطمئن ومقرون به صرفه در تامین پروتئین مورد نیاز معرفی شده است . قابلیت تولید منظم ، شرایط مناسب پرورشی ، عدم آلوده سازی محیط ، هزینه سرمایه گذاری نسبتا کم و بازدهی اقتصادی مناسب از دیگر مشوق های این امر هستند . به لحاظ تجاری نیز این روش می تواند محصول خود را با کمیت و کفیت مطلوب به بازار عرضه کند .
ترویج صنعت پرورش آبزیان در قفس می تواند شامل آبزیان حلال با هدف بازارهای داخلی و شورهای مسلمان باشد ، در عین حال بسیاری از گونه های غیر ماکول نیز با اهداف صادراتی می توانند در ا ین صنعت جایگاه داشته باشند . روند منظم و قابل برنامه ریزی تولید محصول به روش Cage Culture می تواند صنایع متعددی مانند کنسروسازی ، تولید پودر ، بسته بندی و فیله کنی را به خوبی تغذیه نموده و بازدهی این صنایع را به حداکثر برساند . به بیان دیگر ، این روش می تواند سنگ بنای ایجاد مجتمع ها و یا خوشه های شیلاتی شده و از نوسانات رایج در روش صید سنتی در امان باشد .
قابلیت دیگر روش Cage Culture اشتغالزایی آن بوده که به ویژه در مناطق محروم و توسعه نیافته می تواند برای گروه های بزرگی از مردم شغل و رفاه تامین کند . همچنین این روش می تواند جایگزین خوبی برای روش های منسوخی نظیر صید پره و یا استفاده از قایق ها و لنج های نامطمئن باشد .
پرورش ماهی در قفس مانند هر کسب و کار دیگر دربرگیرنده الزامات ، ظرفیت ها و فرصت ها یی است که مدیریت این موارد می تواند ضامن موفقیت طرح باشد . با توجه به ابعاد و ویژگی های طرح می توان آن را به صورت نامحدود گسترش داد و پیوند ساختاری از طریق نقاط تماس متعددی با کسب و کارهای دیگر ایجاد کرد . مدل مفهومی زیر نگاهی اولیه به ساختار خوشه می باشد که در برگیرنده پایه ای ترین نقاط تماس می باشد .
بررسی بازار تولید ماهی در قفس
مصرف کنندگان عمده: صنایع غذایی و خانوار
میزان تقاضا : درحال حاضر مصرف سرانه ماهی در کشور ۸٫۵ کیلوگرم است.
پیش بینی ظرفیت و ترکیب تولید هر طرح: ۵۰۰ تن در سال
روش تولید و تکنولوژی تولید ماهی
در این روش گونه هایی از ماهیان با بازار پسندی زیاد شامل سوکلا، هامور، صبیتی و راشگو که در دریای عمان وجود دارند انتخاب و بچه ماهی ۲تا ۳ گرمی از مراکز تکثیر داخلی یا خارجی تامین و در ساحل در مراکز به وزن رسانی به وزن ۱۵ تا ۲۰ گرم رسانده میشوند و سپس در قفس هایی (۱۰ قفس) از جنس پلیاتیلن گرد تقویت شده (به قطر ۲۰ متر) ذخیره سازی میشوند.در این طرح امکان غذادهی اتوماتیک و دستی وجود دارد.
مساحت زمین: ۲ هکتار
سطح زیربنا :
– تولیدی و پشتیبانی تولید: ۱۰۰۰ مترمربع
– اداری: ۲۵۰ متر مربع
– محوطه سازی: ۱۲۵۰۰ متر مربع
تعداد و ترکیب نیروی انسانی طرح تولید ماهی: حدود ۱۵ نفر

نویسنده دکتر رضا لطفی

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *