آخرین اخبار : 

طرح توجیهی تولید آرد ماهی-فرصت سرمایه گذاری شماره ۴

photo_2017-02-18_17-29-10

هدف از ارائه طرح توجیهی تولید آرد ماهی معرفی آن به عنوان یک فرصت سرمایه گذاری است که در این مطلب به معرفی آن می پردازیم. حدود یک سوم از صید دنیا برای مصارف مستقیم انسان مورد مصرف قرار نمی گیرد بلکه در تولید آرد ماهی و پروتئین مایع (Fish silage ) بکار می رود. مقدار صید دنیا بین ۱۰۰-۹۰ میلیون تن در سال می باشد. بنابراین بین ۳۳-۳۰ میلیون تن از آبزیان هر سال تبدیل به آرد ماهی و پروتئین مایع برای مصارف در تهیه غذای دام ، طیور و تکثیر و پرورش آبزیان می گردد. حال اگر به این اعداد مقدار ضایعات ماهیان ماکول و باقیمانده کارخانجات فیله و کنسرو سازی را اضافه کنیم با این فرض که بین ۵۰-۴۵ درصد یک آبزی ماکول معمولاً به شکل سر ، امعا‏ء و احشاء و اسکلت بدنی به کارخانجات تولید آرد ماهی حمل می گردد ملاحظه خواهد شد که سالیانه حدود ۶۰-۵۰ میلیون تن مواد اولیه برای تولید آرد ماهی و پروتئین مایع وجود دارد. مطلعات سالهای اخیر بیانگر این موضوع است که ذخایر قابل برداشت آبزیان ریز اقیانوسها مانند Antarctic krill به تنهایی برابر تمام صید جهان می باشد. همچنین در آبهای دریای عمان یکی از ذخایر غنی و قابل استفاده برای تبدیل به آرد ماهی فانوس ماهیان (میکتو فیده) می باشند. مهمترین کشورهای تولید کننده آرد ماهی عبارتند از : پرو، نروژ، آفریقای جنوبی، شوروی سابق، دانمارک، آمریکا، شیلی و ژاپن . گونه های خاصی از ماهیان پلاژیک که در مقیاس وسیع صید می گردند مثل، Herring ، Anchovy ، Menhaden ، Pilchard و ضایعات حاصل از مراحل آماده سازی و فرآوری ماهیان عمق زی مثل، Whiting ،Hake ،Flounder ، Haaddack و همینطور ضایعات میگو، خرچنگ و بسیاری از آبزیان غیرخوراکی از جمله محصولاتی هستند که برای تهیه آرد ماهی مورد استفاده قرار می گیرند.صنعت تهیه آرد ماهی از اوایل قرن نوزدهم در شمال اروپا و آمریکای شمالی پایه گذاری گردید. تولید آرد ماهی یکی از راههای موجود برای استفاده از این ذخایر در حال حاضر می باشد. البته با توجه به افزایش جمعیت و کمبود مواد پروتئینی از یک طرف و ارزش غذایی بالای ماهیان ریز و گران شدن قیمت ماهیان درشت از طرف دیگر ، عرضه کردن ماهیان ریز به صورت تازه یا منجمد ،سوسیس و خمیر ماهی برای مصارف مستقیم انسانی مورد توجه قرار گرفته است. تعریف آرد ماهی آرد ماهی فرآورده ای است جامد به صورت تفاله، که از ماهی یا ضایعات آن پس از جدا کردن قسمت اعظم آب و استخراج تمام یا قسمتی از روغن بدست می آید . مصرف عمده این محصول در غذای طیور و دامهای گوشتی و خود ماهی است که به صورت افزودنی به غذای اصلی آنها اضافه می شود. در انگلستان اصطلاح آرد ماهی به معنی فرآورده است که بوسیله خشک کردن و آسیاب کردن ماهی یا ضایعات ماهی به دست می آید بطوریکه هیچ ماده دیگری به آن اضافه نمی شود. اصطلاح آرد ماهی سفید بر می گردد به فرآورده ای که محتویات آن بیشتر از ۶ درصد چربی و بیشتر از ۴ درصد نمک نداشته باشد، که از ماهی سفید یا ضایعات ماهی سفید بدست می آید . همچنین آرد ماهی به عنوان کود برای درختان و گیاهان مورد استفاده قرار می گیرد که خیلی با ارزش است. ? مصارف آرد ماهی آرد ماهی در انگلستان عمدتاً بصورت کود تا حدود سال ۱۹۱۰ استفاده می شد اما از آن زمان به بعد، ارزش غذایی بالای آن، موید این امر شد که بهتر است از آن برای تغذیه حیوانات استفاده کنند. تقاضای ماهی در انگلستان بصورت آرد ماهی بسیاربیشتر از تقاضای ماهی جهت مصرف مستقیم انسان بود و بنابراین وادرات آرد ماهی به انگلستان بسیار زیاد شد. صنایع طیور و پرورش خوک، که مقادیر زیادی تخم مرغ،گوشت خوک و جوجه تولید می کنند، با قیمتهای نسبتاً کم و بدون استفاده وسیع از غذاهای حیوانی دارای پروتئین بالا نظیر گوشت ماهی نمی توانند بقا خود را حفظ کنند . معمولاً حدود ۱۰درصد رژیم غذایی خوک و طیور شامل آرد ماهی می باشد که۱۰درصد حّد نهایی برای آرد حاوی ۱۰درصد چربی می باشد بدلیل آنکه بیش از حدوداً ۱ درصد روغن ماهی موجود در رژیم غذایی حیوان دچار فساد شده و مزه گوشت آن را بد می کند. عمده تولید انگلستان از آرد ماهی سفید با مقدار چربی کم به اندازه کافی می باشد طوریکه هر گونه خطر فساد از بین می رود. آرد ماهی با مقدار چربی بسیار کم گاهی برای اهداف تخصصی تری تهیه می شود. سایر موارد استفاده از آرد ماهی عبارتست از: تغذیه سمور، سگ، گربه، دام و ماهی های پرورشی. مقادیر بسیار کمی از آرد فرآوری شده در غذای آماده شده برای مصرف انسا ن، استفاده می گردد و آرد ماهی همچنین در تهیه آنتی بیوتیکهای خاص برای صنا یع داروسا زی نیز کاربرد دارد. مزایا ۱- حمل و نقل آرد ماهی ( پودر ماهی ) آسان است . ۲- بازاریابی پودر ماهی بسیار آسان است . معایب ۱- هزینه های تولید آرد ماهی ( پودر ماهی ) نسبتاً بالاست . ۲- در تولید پودر ماهی به مهندسین و نیروی کار متخصص نیاز است . ۳- در هنگام تولید پودر ماهی بوی نامطبوعی حاصل می شود که از لحاظ زیستی مشکل زا است مگر در مواردیکه از تجهیزات ویژه ای در کارخانه استفاده شود .

نویسنده دکتر رضا لطفی

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *